Micuța Antonia suferă de o formă extrem de agresivă de leucemie. Singura șansă a copilei de nici doi ani, care are nevoie de 20.000 de euro, este un transplant de celule stem.
Pe când abia trecuse de pragul a șapte luni de viață, micuța Antonia Maria, din localitatea arădeană Cruceni, a fost diagnosticată cu leucemie mieloblastică de tip M7. O formă extrem de agresivă de cancer care i-a curprins rapid măduva spinării și a aruncat-o într-o crâncenă luptă pentru supraviețuire. Acum, sigura șansă a fetiței de nici doi anișori este un transplant de celule stem, programat la o clinică din Italia, însă pentru a putea continua tratamentul salvator Antonia are nevoie de 20.000 de euro.
”Fetița noastră nu mai mânca, făcea febră mare, aproape de 40 de grade, și era albă ca varul pe tot corpul. Când am dus-o la pediatrul care îi urmărea creșterea ne-am îngrozit. Mititica avea leucemie! Făcuse o formă extrem de agresivă de cancer la măduva spinării care se extindea rapid”, își amintește Adina Popa cum a aflat că în trupul plăpând al fetiței ei de numai șapte luni s-a cuibărit cancerul.
Cancerul i-a afectat rapid 80 % din măduva spinării
Avertizați de specialiști că această formă de leucemie (n.r. mieloblastică de tip M7) care îi atacase fetiței 80 la sută din măduva spinării se extinde extrem de rapid, părinții au declanșat o luptă crâncenă pentru supraviețuirea copilei. Timpul era, firește, unul dinte principalii dușmani. Au urmat investigații medicale amănunțite făcute în România – ale căror rezultate au fost confirmate la clinici din Viena și Barcelona -, pentru a putea fi demarat tratamentul cu citostatice injectabile. La finele a cinci luni totul părea să fi intrat în normal, numai că boala a lovit din nou cu și mai multă putere.
”După cinci luni de chimio, procentul de celule canceroase din măduva spinării ajunsese la zero. Părea că fetița noastră învinsese boala. Dar, acum câteva luni, Antonia a făcut o recădere, chiar după tratatment. I-au găsit întâi cinci la sută celule canceroase în măduvă, procent care a crescut la rapid la 40 la sută”, spune mama copilei.
În România, șanse zero, în Italia transplant cu celule stem
În fața verdicutului crunt al medicilor români care au redus la zero la șansele de suraviețuire ale micuței, Antonia a ajuns în Italia, la Clinica ”San Mateo”, din Pavia. Oncologii italieni au gândit rapid un program de tratament care a inclus câteva luni de chimioterapie și două transplanturi de celule stem prelevate de la mama copilei. Micuța a depășit cu succes primele două etape – cea de chimio și un prim transplant -, însă pentru ea urmează hop-ul cel mare. Cel de-al doilea transplant, singura șansă la viață a fetiței de nici doi anișori care se luptă cu cancerul care i-a invadat din nou măduva spinării.
Antonia va sta în Italia cel puțin un an și jumătate
”Transplantul de celule stem este programat pentru luna aprilie. Dar, și după operație vom mai rămâne aici cel puțin un an și jumătate. Toate aceste costuri, adică intervenția chirurgicală, medicamentele, tratamentele, investigațiile, dar și cheltuielile legate de șederea noastră aici în Italia se vor ridica la 20.000 de euro. Cu ajutorul oamenilor cu suflet sperăm să strângem acești bani și să ne salvăm fetița. Dumnezeu e mare! Mă rog să facă minuni prin medicii care o tratează și prin oamenii care vor dori să ne ajute cu cât de puțin”, a mai spus Adina Popa, o mamă care nu și-a pierdut speranța că fetița ei va învinge cancerul. Articol apărut în ziarul Libertatea
UPDATE 19 MARTIE
Zilele trecute, medicii italieni de la clinica ”San Mateo”, din Pavia, i-au dat Adinei Popa, mama copilei, o veste extraordinară care a reaprins speranțele femeii care așteaptă un miracol divin în lupta crâncenă pe care Antonia o duce cu cancerul. Rezultatele analizelor efectuate imediat după o primă intervenția chirurgicală arată că trupul copilei care încă nu a împlinit doi anișori a răspuns bine la transplantul de celule stem recoltate de la mama ei. ”Suntem în al noulea cer. Corpul Antoniei a acceptat celulele stem care i-au fost inițiate. Rezultatele analizelor arată că măduva ei lucrează acum cu celuele stem de la mine. S-au prins sută la sută, așa ne-au spus specialiștii italieni!”, ne-a spus Adina Popa la scurt timp după ce a primit rezultatele testelor.
Dar este nevoie în continuare de bani, pentru că va urma un alt transplant ! Citește detalii în Libertatea