Fundația Ringier și BCR au adus dulăpioare noi în saloanele secției de Oncologie de la Spitalul Marie Curie din București. Mămicile s-au bucurat: “Când stai multe luni internat, spitalul devine «acasă». Aceste noptiere ne sunt de mare folos”.
La secția de Oncologie a Spitalului Marie Curie din București ajung copii cu diferite forme de cancer. Unii petrec aici câteva luni. Alții,mai bine de un an. Pe lângă tratamentul pe care li-l oferă, personalul medical face tot posibilul ca micuții pacienți să se simtă ca acasă.
Anca Csisco este internată alături de Patrick, băiețelul ei de 8 ani, după ce lui i-a fost descoperit un limfom non-Hodgkin cranian. Cei doi stau într- un salon de pe secția de Oncologie de la Marie Curie încă din noiembrie 2017. “Când stai multe luni internat și spitalul devine «acasă» , ai nevoie de foarte multe lucruri și e greu cu spațiul de depozitare. Aceste noptiere ( aduse de Fundația Ringier și BCR- n.r.) o să ne fie de mare ajutor, fiindcă putem pune hainele copilașilor, jucăriile și multe altele”, ne-a spus Anca.
Sectia de Oncologie de la Marie Curie a fost înființată în 1999. Doctorul Cristian Scurtu, șeful secției de Oncologie Pediatrică, lucrează aici de la început. Au pornit de la zero, după cum el însuși ne-a povestit, când veneau părinții cu medicamente de acasă. Dar, cu pricepere și cu dăruire, a tratat cu success mii de copii. Dr. Cristian Scurtu ne-a declarat că și acum medicii se confruntă cu o serie de probleme din cauza modului în care este gestionat sistemul medical românesc.
“Încă ne lipsesc medicamente. Ținând cont de numărul mic de copiii incluși în programul de tratament oncologic, cred că statul român trebuie să se asigure că ei au tot ce le este necesar”, spune dr Cristian Scurtu. Părinților care au copii internați pe departamentele de Oncologie din toată țara, medicul le dă un sfat: să fie oprimiști: “Părinții trebuie să lupte și ei alături de copiii lor, să aibă încrede în medici, să întrebe dacă ai nelămuriri și să respecte ceea ce li se spune doctorul”, explică șeful de secție de la Oncologie Pediatrică Marie Curie.
Fundația Ringier ajută copiii
Asistentele de la secția de Oncologie țin tare mult la micuții lor pacienți. Unora le-au aniversat ziua de naștere în spital, pe alții îi mai ajută la teme alături de voluntarii care vin aici, totul ca prichindeii să mai uite de suferință: “Un copil internat aici poate să stea și un an. Protocoalele pentru bolile copiilor nostri prevăd o spitalizare îndelungată. Ei trec prin perioade foarte grele. Sistemul lor de apărare scade până aproape de zero și nu pot fi externați și trimiși la domiciliu. Noi încercăm să le creem condiții cât mai bune. Aici trebuie să respectăm toate normele de igienă, de curățenie și pe de altă parte încercăm să creem o atmosferă de acasă pentru ei. Mai nou avem și aceste frumoase noptiere în care ei își pot depozita hăinuțele”, ne-a spus Mariana Tudorache, asistent medical pe secția de Oncologie Pediatrică de la Marie Curie.
Până ca Fundația Ringier să facă această donație, mămicile își cumpărau tot felul de cutii din plastic, în care puneau hainele copiilor. Fundația Ringier a adus dulapuri în toate cele 12 saloane de pe secția de Oncologie. “Pentru Fundația Ringier acest proiect a însemnat foarte mult. Copiii aveau nevoie de un strop de culoare în saloane, mămicile, de un spațiu în care să se depoziteze lucrurile. O să mai urmeze în proiect și aducerea unor paturi electrice pentru câteva saloane și vom continua să ajutăm toți copiii care au nevoie de noi”, a declarat Anca Nicolae, coordonator fundraising în cadrul Fundației Ringier.
Proiectul Fundației a costat 3.000 de euro, banii fiind oferiți de Banca Comercială Română în cadrul programului Brutăria de Fapte Bune. “Mămicile s-au bucurat foarte mult pentru că am reușit să le oferim acest mobilier. Sperăm să avem cât mai puțini copii bolnavi și le dorim multă sănătate celor care sunt acum în spital”, a declarat Claudia Oprescu, Expert Relații Comunitare BCR.