Alex are nevoie de 250.000 de euro pentru imunoterapie, în Turcia. Băiatul, fiul a doi foști canotori campioni, se luptă cu cancerul de peste 18 ani, iar acum e internat într-un spital din Istanbul.
Pentru Constantin-Alexandru Ene, din București, viața înseamnă o aprigă și continuă luptă pentru supraviețuire. Tratamente chimio și radio, operații la coloana vertebrală, distrusă complet la un moment dat de tumorile care au invadat-o, acum „blindată” cu tije și șuruburi.
Totul adunat în 18 ani de chin și suferință, dar de speranță uriașă că într-o zi, visul de a învinge cancerul va deveni realitate. Alex (20 de ani), are acum nevoie, poate mai mult ca oricând, de peste 250.000 de euro pentru a putea face imunoterapie în Turcia, procedură recomandată de specialiști ca armă împotriva cumplitei boli de care suferă.
„Oameni buni, am 20 de ani, sunt tânăr și vreau să trăiesc!”
„Sunt pe marginea prăpastiei, dar mă încăpățânez să trăiesc! Așa cum am făcut-o în toți acești 18 de ani luptă cu cancerul! Nu vreau să mă dau bătut. Sigur o să mă fac bine cu ajutorul oamenilor și cu cel al lui Dumnezeu! Boala mi-a luat copilăria. Ce pot să fac când văd că cel mai mare dușman, dar și salvator este banul. Fără bani, nu pot primi acel tratament care îmi poate salva viața. Cu bani, am o șansă!
Toți acești ani au însemnat pentru mine o luptă pentru supraviețuire, iar pentru părinții mei o cursă fără de sfârșit pentu a putea face rost de bani pentru tratamentele care m-au ținut în viață. Mă rog la Dumnezeu să nu mă lase, să-mi scoată în cale oameni care să mă ajute în această luptă. Oameni buni, am 20 de ani, sunt tânăr și vreau să trăiesc!”, este mesajul pe care Alex îl adresează de pe un pat de spital din Istanbul, acolo unde acum este internat.
Alex a fost paralizat timp de șapte luni
Primele pagini le acestei povești dramatice de viață s-au scris pe când Alex – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, împlinea doi ani. Copilul, care până atunci nu avusese nici o problemă majoră de sănătate, a fost diagnosticat cu cancer – neuroblastom cu metastaze osoase gradul IV (tumori ale nervilor spinali). O maladie cumplită în fața cărora medicii din România au ridicat din umeri ferindu-se să îi acorde vreo șanșă micului pacient.
Oncologii de la „Amerikan Hastanesi” din Istanbul au studiat la un moment dat istoricul medical al copilului și l-au transformat în pacientul lor. L-au operat și au reușit chiar să-l facă să meargă din nou după ce mai bine de șapte luni Alex, paralizat, și-a privit copilăria din scaunul cu rotile. Tumorile îi distruseseră aproape complet coloana vertebrală!
Imunoterapia costă peste 250.000 de euro
Acum câteva luni, când totul părea să decurgă normal, conform planurilor medicale ale oncologilor turci, băiatul a primit o veste năucitoare. În plămânul stâng a apărut, în plin tratament cu citostatice, un nodul de 19 mm. Investigațiile care au urmat, dar mai ales biopsia, au scos la iveală că acel nodul este canceros! Un alt focar, un alt asalt al bolii cu care Alex se luptă de 18 ani.
Alex – fiul soților Ene, doi foști sportivi – caiacista Elena-Georgeta (multiplă campioană națională) și canotorul Florin-Daniel (campion balcanic, multpilu campion național și participant Olimpiadă (1992) și la Mondiale (1993) -, a intrat, prin urmare, din nou în vâltoarea luptei pentru supraviețuire. De la etapele medicale efectuate doar pentru controale, acum Alex a intrat într-un program intens de chimioterapie la finele căruia specialiștii de la ”Amerikan Hastanesi” vor decie care este următorul pas (operație sau radioterapie). Însă, decizia unanimă a doctorilor turci este că imunoterapia poate fi leacul împotriva acestei noi răbufniri a bolii. O procedură care însă costă peste 250.000 de euro!
„Vă implor să ne ajutați cu cât de puțin. Doar așa Alex va putea fi salvat!”
„Alex a început cea de-a treia cură cu citostatice la finalul căreia medicii vor lua anumite decizii, în funcție de răspunsurile organismului. Sunt luate în calcul operația sau radioterapia. Dar, indiferent de acești pași, Alex are nevoie de imunoterapie. O procedură pe care ar trebui să o înceapă la jumătatea lunii noiembrie și care costă peste 250.000 de euro!
Singuri, fără sprijinul oamenilor cu suflet și al fundațiilor, nu putem strânge această sumă necesară achiziționării celor 12 fiole cu acel ser produs în SUA, medicament ce va fi folosit la imunoterapie. De aceea, vă implor să ne ajutați cu cât de puțin. Doar așa Alex va putea fi salvat!”, este apelul disperat pe care Elena Ene, mama lui Alex, îl face prin intermediul Fundației Ringier România.
Campaniei umanitare inițiate de Fundația Ringier i s-au alăturat Elisabeta Lipă și canotori medaliați la Olimpiadă
Primii care i-au întins o mână de ajutor și s-au alăturat campaniei umanitare inițiate de Fundația Ringier România au fost Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și mondială, declarată cea mai bună canotoare a secolului XX, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS) și doi canotori medaliați la JO din Franța 2024 – Ionela Vrînceanu (argint la dublu rame) și Florin-Marian Enache (aur la dublu vâsle).
Într-o întâlnire surpriză organizată pentru Alex de Fundația Ringier România și Agenția Națională pentru Sport (ANS), fosta mare sportivă și medaliații olimpici au lansat mesaje sensibile de încurajare pentru Alex, dar și pentru părinții săi care trec prin momente cumplite. Ei i-au îndemnat oamenii cu suflet să-l ajute pe băiatul bolnav de cancer să strângă cei peste 250.000 de euro, bani care să îi dea o șanșă la viață tânărului suferind.
Cei care doresc să îl ajute pe Alex o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALEX» sau folosind următoarele conturi ale Fundației Ringier:
RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.