Viața Arianei poate fi salvată în Germania. Fata, care a surzit și căreia i-au „înghețat” mușchii feței din cauza cancerului, are nevoie de 70.000 de euro pentru a fi operată pe creier.
De când a fost diagnosticată cu cancer cerebral (două tumori) și mai apoi de când oncologii i-au descoperit alte șase tumori pe coloana vertebrală, Ariana Șuteu-Boiangiu (15 ani), din Câmpia Turzii, Cluj, trăiește pe muchie de cuțit. Pentru adolescentă, sistemul medical din România nu prea mai oferă soluții. Din acest motiv, specialiștii i-au recomandat o intervenție chirurgicală pe creier cu transplant de nervi faciali ce poate fi efectuată în Germania. Însă, pentru a ajunge să primească acel tratament salvator Ariana are nevoie de peste 70.000 de euro.
„Fiecare leu contează în lupta pentru viața Arianei!”
„Pentru Ariana, timpul zboară. Cu fiecare zi care trece, starea de sănătate a fetei noastre se poate agrava, iar Ariana se poate apropia de un verdict fatal. De aceea, ne punem toate speranțele în acele operații care pot fi făcute în Germania. Medicii de la INI Klinik Hannover (n.r. Institutul Internațional de Neuroștiințe din Hannovra) i-au studiat dosarul și au propus două operații pe creier pentru extirparea celor două tumori, intervenții chirurgicale în care se vor face și transplanturi de nervi faciali pentru a-i reda expresia feței, dar și refacerea legăturilor dintre vasele de sânge (n.r. anastomoză).
„Avem nevoie ca de aer de 70.000 de euro”
Pentru ca Ariana să ajungă la acele operații, la INI Klinik Hannover (n.r. Institutul Internațional de Neuroștiințe din Hannovra), avem nevoie ca de aer de peste 70.000 de euro. Acolo îi vor scoate cele două tumori de la cap,îi vor face un transplant de nervi faciali pentru a-i reda expresia feței și îi vor reface legăturile dintre vasele de sânge (anastomoză). Pentru ca fetița noastră să poată fi operată, îi rog pe toți aceia care o pot face, să ne ajute cu cât pot. Fiecare leu contează în lupta pentru viața Arianei! E un copil care are viața înainte, vă rog să ne ajutați să i-o oferim!”, este apelul pe care Suzana Chirilă, mama Arianei, în face prin intermediul Fundației Ringier România.
La 13 ani, medicii i-au depistat Arianei două tumori pe creier
Dramatica poveste de viață a Arianei și-a scris primele file pe când abia împlinise 13 ani. Atunci, fata le-a spus părinților că, în timp ce scrie la calculator pentru cursurile școlare care în pandemia de coronavirus se țineau on-line, are tulburări de vedere asociate cu dureri de cap destul de puternice. În urma mai multor controale oftalmologice, Ariana a primit același verdict care i-a alarmat pe părinții fetei: presiune intracraniană, ceea ce indica o posibilă leziune, afecțiune a creierului!
Din nefericire, investigațiile imagistice care au urmat au scos la iveală cruntul motiv care stătea la originea stării de rău a fetei. În creierul Arianei crescuseră două tumori, una mai mare (37 mm) și una mai mică (11 mm)! Adolescenta suferea de cancer cerebral!
Doi ani de chinuri lungi cât o viață de om
Peste noapte, Ariana – aflată în programul de susținere al Fundației Ringier România– , a fost arunctă brutal într-o altă lume. Într-o lume a suferinței. Visele adolescentei care privea spre viitor au fost înlocuite dintr-o dată de drumuri interminabile la spital, la medicii oncologi, și la cabinetele terapeuților care au încercat totul pentru a îi reda sănătatea pierdută.
Au urmat doi ani chinuitori, lungi cât o viață de om, în care Ariana a fost operată de cinci ori la cap (de două ori pe creier pentru a-i fi extirpate tumorile și de trei ori pentru ca hidrocefalia să-i fie ținută sub control. A ajuns și în Turcia unde medici ai unei clinici din Istanbul i-au aplicat o procedură specială (chirurgie stereotactică folosită în cazul tumorilor profunde, inoperabile), un tratament care a costat peste 15.000 de euro.
Ședințele de terapie – kineto, logopedie și Vojta – , pe care le face zilnic atât la clinici cât și acasă, au devenit parte dintr-un cotidian amar pe care Ariana îl trăiește suferind, dar și sperând că ziua de mâine îi va aduce vindecarea. Salvarea din ghearele bolii!
Ariana luptă eroic pentru fiecare clipă de viață
Izbânda în fața bolii nu numai că nu s-a arătat, ci lucrurile s-au agravat pe măsură ce timpul s-a scurs. Din cauza bolii, Ariana a surzit complet, iar mușchii faciali i-au fost atât de afectați încât adolescenta are acum doar o singură expresie: cea a feței căzute, a suferinței din care nu poate ieși. Nu mai există zâmbete sau uimire pe chipul fetei…
Psoriazisul în formă severă care îi afectează capul și fața, boală pe care o tratează folosind creme scumpe, plătite în euro, aduse lunar din Turcia, tulburările de echilibru care nu-i permit să iasă afară fără să fie însoțită întregesc sumbrul tablou al vieții chinuite pe care o trăiește Ariana, fata căreia cancerul i-a ”furat” auzul și expresia feței…
Dar, chiar și așa, Ariana nu se lasă doborâtă. Luptă eroic pentru fiecare clipă de viață, pentru viitorul ei de care se agață cu toată puterea. Și cu toată dorința de a trăi!
„Împreună pentru Sofia și Ariana”, pagină de susținere pe Facebook
Părinții Arianei au lansat pe Facebook pagina de susținere „Împreună pentru Sofia și Ariana” unde se pot face licitații de bunuri și servicii, dar și donații. Acolo apare și numele surorii fetei bolnave de cancer, adolescenta care a surzit și căreia boala i-a „furat” expresia feței, deoarece și Sofia a avut anumite probleme de sănătate.
Cei care doresc să o ajute pe Ariana o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ARIANA».
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
This post was last modified on %s = human-readable time difference 8:11 pm
Leave a Comment