Suntem uniți! În anul Centenarului, Libertatea vă invită să întindeți o mână românilor copleșiți de nevoi. Asta e dragostea de țară, așa sărbătorim o sută de ani de România: prin fapte, sprijinindu-ne unii pe alții, ajutându-ne între noi, să ținem capul sus în fața vremurilor.
Acum cinci ani, vara, Mihai Ivana a văzut-o pentru prima oară pe Laura Sasu. El trecea cu bicicleta pe drum, ea stătea la poartă, la vorbă cu alte fete. Laura e din Câmpulung. Venise în Gălăteni, Teleorman, în vizită la o mătușă. „Era… era frumoasă! Purta un tricou și pantaloni scurți, de blugi”, își amintește Mihai. El avea 20 de ani. Terminase opt clase și lucra de câțiva ani la un depozit de materiale de construcții. Laura avea 17 ani și tocmai absolvise zece clase. Așa a început dragostea.
1.000 de lei pe lună, rata la casă A
cum, Laura are 22 de ani, Mihai, 25 și sunt părinții a două fetițe: Alina, de 4 ani, și Elena, de 2 ani. La început, tinerii soți au locuit în casa familiei lui Mihai. Două camere, zece persoane. Mihai are doi frați, amândoi căsătoriți, amândoi cu copii. Când Laura a născut primul copil, au început să caute o casă. Au găsit în sat una de vânzare, cu două camere și ceva grădină. S-au mutat în aprilie, după Paște. Preotul din Gălăteni, Constantin Daniel Ivan, a discutat cu proprietara, tanti Gabi, și a convins-o să le vândă tinerilor locuința în rate. Tanti Gabi a acceptat, le-a lăsat și o parte din mobila veche. Rata lunară e de 1.000 de lei. În cinci-șase ani, speră Mihai, vor reuși să achite casa.
Mihai încasează indemnizația pentru creșterea copilului: 1.200 lei.
Cu tot cu alocațiile fetițelor și alocația complementară pentru susținerea familiei, veniturile soților Ivana ajung la 1.600 de lei lunar. Plătesc rata și le rămân cam 600 de lei pentru facturi, scutece, mâncare, haine. La începutul lui noiembrie, Laura și fetițele au fost internate, se îmbolnăviseră din cauza frigului din casă. Geamurile erau vechi și sufla vântul pe sub cercevele. Părintele Ivan a strâns donații pe Facebook și le-a dăruit termopane. „Laura și Mihai sunt cuminți și buni și se iubesc mult, încercăm să-i ajutăm cum putem. Dar comunitatea e săracă, nu sunt locuri de muncă, e greu să-ți întemeiezi o familie aici”, spune preotul. Tăticul tocănițelor Din recunoștință, Laura face voluntariat la biserică. Gătește zilnic, împreună cu alte femei, mâncarea pentru bătrânii și nevoiașii din sat. Mâncarea e împărțită repede, să fie caldă când o primesc oamenii. Așa am cunoscut-o noi pe Laura, cu șorțul de bucătăreasă, dând cu mătura în chicineta parohiei. Mihai face comisioane cu bicicleta, pentru un ban în plus.
La vârsta la care alții, de la oraș, fac cursuri de master sau internship, Mihai e un adevărat tată de familie. Gătește ciorbă de cartofi, mâncărică tot de cartofi, preferata Alinei, spală rufe, schimbă copiii. „Sunt fericit pentru că există ele, Laura și fetele”.
Cei doi tineri abia au început să-și sape grădina. Au rațe, bibilici, găini, iar pentru pază, un ogar sperios și un câine insignifiant ca statură, dar arțăgos, de o rasă neidentificată. Bunica Neluța, ture între spital și nepoate Neluța Ivana, mama lui Mihai, ajută și ea. Stă cu nepoatele, dacă are tură de noapte. Neluța are 49 de ani și e femeie de serviciu la Spitalul de Arși din București. Face naveta cu trenul, două ore dus, două ore întors. Ochii mari, albaștri, sunt roșii, de la nesomn, de la plâns, „mi-aș dori să pot face mai mult pentru copiii mei, mă doare că nu pot”. Fetițele se agață de brațele bunicii sau se ascund după umerii lați ai mamei. Alina, cea mare, n-a făcut obișnuitele crize de gelozie la apariția surioarei. „I-am explicat din timp că mai vine o fetiță și a înțeles”, povestește Laura.
Cât mama o alăptează pe Elena, Alina se ocupă și ea de „bebelușul” ei, Natalia, o păpușă cu păr blond, de lână. O hrănește cu biberonul și o coafează. „E cam urâtă păpușa ta”, „Ba nu, am machiat-o, vezi?”. Carioca verde a dat un pic rateu între sprâncene. Alina își dorește o păpușă Maia de la Noriel, cum a văzut la televizor, pentru că „e foarte frumoasă, are păr frumos, are rochiță”. „Pe toate păpușile Alinei le cheamă Maia, doar când se supără pe ele le schimbă numele”, spune bunica Neluța. Îi trebuie și un costum popular micuț, pe roșu, pentru serbarea de Crăciun de la grădiniță. Elena cea mică se mulțumește cu păpușa-breloc, cât timp stă în brațele mamei.
Laura oftează: „Deocamdată, ne încălzim cu vreascuri. Nu am avut bani să luăm lemne pentru la iarnă”. Fetițele răcesc des și le-ar trebui suplimente alimentare pentru creșterea imunității, crede mama lor. Dar vitaminele sunt un lux pentru bugetul familiei.
Familia Ivana din Gălăteni, Teleorman, are nevoie de alimente, de haine pentru copii, de jucării, de scutece, de lemne, pentru iarna asta.
Cei care vor să-i ajute pe Laura și Mihai pot scrie un mail la adresa ajutacopiii@ringier.ro sau pot dona bani în conturile deschise la Raiffeisen Bank de Fundația Ringier, precizând la detaliile de plată numele familiei ajutate. În acest caz, Ivana Mihai:
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176 – LEI
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO
This post was last modified on %s = human-readable time difference 4:51 pm
Leave a Comment