Conform cifrelor de ultimă oră furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul persoanelor care se îmbolnăvesc anual de cancer a crescut și a ajuns la 18,1 milioane în 2018. În 2016, vorbeam despre 15 milioane. Potrivit estimărilor, la ora actuală, pe planetă trăiesc aproape 50 de milioane de persoane care au primit diagnosticul de cancer în ultimii 5 ani. Dintre acestea, aproape 5 la sută sunt copii.
“Nu cunoaștem încă majoritatea cauzelor care duc la dignosticul de cancer pediatric, dar, din ceea ce știm până acum, putem vorbi despre două cauze majore – factori genetici și cei de mediu. În primul rând, ne referim la bolile genetice (congenitale sau ereditare) și iată de ce este foarte important să cunoaștem istoricul întregii familii: dacă au existat cazuri de cancer este clar că este nevoie să apelăm la screeninguri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil. Apoi, la factorii de mediu, avem în primul rând anumite virusuri care sunt asociate cu cancerul. Hepatita B și C, virusul Epstein Barr, virusul HPV. Un alt factor îl reprezintă radiațiile. Fie că vin din mediu, fie că vin în urma unui tratament cu radiații la care copilul este supus, pot declanșa un cancer pediatric. Substanțele chimice joacă și ele un rol. De exemplu, anumite medicamente pe care mama le ia în timpul sarcinii cresc riscul apariției cancerului oricând în timpul vieții copilului, nu neapărat imediat după naștere. Atenție și la insecticide sau la substanțele chimice cu care sunt tratate legumele și fructele pe care le consumăm. Leucemiile la copii de exemplu sunt foarte des asociate cu ingestia acestui tip de substante chimice. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generație (telefoane, tablete) poate crește frecvența cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame)”, explică Prof Dr. Inci Ayan, oncolog pediatru cu 30 de ani experiență în cadrul clinicilor ACIBADEM.
În ultimii 40 ani, au apărut multe îmbunătățiri ale terapiilor oncologice pediatrice
În ultimii 40 ani, au apărut multe îmbunătățiri ale terapiilor oncologice destinate tipurilor de cancer diagnosticate la copii. De asemenea, a crescut și rata de supraviețuire în cazul acestor afecțiuni.
“Acum, tratăm cu succes mai bine de 60% din cazurile de cancer pediatric (raportat la toate tipurile și indiferent de stadiul în care a fost diagnosticată boala). Dar, rata de succes crește până la 90% în cazurile de cancer cu diagnostic precoce, mai ales în cazul limfoamelor, tumorilor renale sau altor tipuri de tumori solide, dar dacă boala este prea răspândită, în stadiu avansat, rata de succes scade, din păcate, la 10% chiar dacă se aplică metode agresive de tratament.Acest lucru a fost posibil datorită abordărilor multidisciplinare, atât din punct de vedere științific, cât și medical. Uneori, e greu de imaginat și vizualizat cu ce ne luptăm, având în vedere nivelul molecular la care se produc aceste modificări. La începuturile oncologiei, tumorile doar se palpau, apoi s-au putut vizualiza pe filmele radiologice. Ulterior, s-au introdus computer tomograful și rezonanța magnetică, apoi, medicina nucleară a permis evaluarea activității tumorale, prin PET-CT. Deci traseul a fost de la tumori de mari dimensiuni până la structuri celulare premergătoare cancerelor”, afirmă Prof. Dr. Inci Ayan.
Scădere spectaculoasă a efectelor adverse pe care le pot avea chimioterapia și radioterapia
“Dacă monitorizăm regulat funcțiile cardiacă, renală și evaluăm periodic pacienții oncologici din punct de vedere neurologic, atunci avem o imagine completă a stării de sănătate și putem adapta terapiile în funcție de potențialele efecte colaterale pe care le au în organism. Putem ajusta dozele, putem schimba medicamentele și putem administra terapii destinate atenuării efectelor adverse. De exemplu, unele tratamente oncologice pot afecta vezica urinară, dar avem posibilitatea de a evita neplăcerile dacă administrăm un medicament special conceput pentru a reduce riscul de cistită hemoragică. De asemenea, există medicamente noi care pot împiedica apariția cardiotoxicității care poate însoți administrarea medicamentelor chimioterapice. În plus, aparatele de radioterapie au evoluat foarte mult, iar afectarea țesutului sănătos din jurul tumorii s-a redus foarte mult. Acest lucru este foarte important pentru copiii care suferă de cancer pentru că sunt în creștere și trebuie să avem în vedere faptul că acești micuți pacienți trebuie să aibă o viață cât mai lungă și normală după încheierea tratamentului”, argumentează specialista.
Viitorul aparține terapiilor personalizate
Viitorul aparține terapiilor personalizate, care țin cont de caracteristicile genetice ale fiecărui tip de tumoare. Însă acestea funcționează în contextul respectării protocoalelor internaționale de tratament, aplicate și de Prof. Dr. Inci Ayan în cadrul ACIBADEM. Experta vorbește și despre importanța menținerii unei bune imunități, pentru că dezechilibrele pot crea terenul perfect pentru apariția cancerului. În privința terapiilor naturiste, medicul oncolog este ferm.
“Eu nu le recomand pacienților mei terapiile alternative pentru că eu cred în tratamentele a căror eficacitate a fost demonstrată științific, prin studii confirmate la nivel mondial. Nu am nimic împotriva plantelor din piață sau din grădină, din care se fac de exemplu, ceaiuri. Dar dacă vorbim despre un produs farmaceutic, de un extract, vorbim despre un produs concentrat. Și desigur, poate avea un efect imunomodulator, dar nu sunt convinsă că acesta va fi benefic pentru organism la pacienții care fac chimioterapie. Așa că dacă nu există studii dovedite despre beneficiile acestor extracte, nu le permit pacienților să le folosească. Pot bea ceaiuri de plante, pot adăuga în salate diverse plante, dar nu ar trebui să consume produse farmaceutice din plante, extracte concentrate. E alegerea lor dacă vor să urmeze tratamentul oncologic cu beneficii dovedite prin studii sau dacă vor să apeleze la produse din plante. Dar acestea nu merg împreună”, spune Prof. dr. Inci Ayan.
Medicii recomandă părinților să nu rateze vizita anuală la medic cu copiii
În contextul unui număr crescut de persoane care suferă de cancer, medicii recomandă părinților să nu rateze vizita anuală la medic cu copiii și programele de check anual destinate evaluării sănătății celor mici. Din lista de teste recomandate copiilor de către specialiștii ACIBADEM fac parte examenul pediatric, examenul oftalmologic, evaluarea ORL, cea stomatologică și examinarea radiologică, la indicația medicului. Programele de check-up includ și analize de sânge precum glucoza, sumarul de urină, melena, colesterolul total, examenul parazitologic și HBsAg (antigenul pentru virusul hepatitei B).
“Iar dacă vrem să facem ceva să prevenim cancerul, trebuie să ne gândim la cauze. Care sunt cauzele care duc la cancer? Care sunt factorii pe are îi putem evita? Trebuie evitate infecțiile. Cum? O cale este cea a vaccinării. Vaccinul contra hepatitei B trebuie făcut imediat după naștere. Cel pentru HPV, la vârsta de 12 ani. Și normele de igienă ne ajută să prevenim infecțiile. Un sistem imunitar puternic este cel care ne apără de boli. Infecțiile și alergenii obosesc sistemul imunitar și el nu mai poate lupta împotriva cancerului. Părinții trebuie fie foarte atenți la stare de sănătate a copiilor și, bineînțeles, la alimentație”, concluzionează Prof. dr. Inci Ayan.
Leave a Comment