La nici 3 ani, micul Nicolas Sârbu, din comuna Glăvăneşti, Bacău, ar trebui să fie un copil vioi, neastâmpărat, plin de energie. Însă, pentru el totul arată altfel din cauza defexctului septal atrial cu care s-a născut, o malformaţie a inimii ce îi pune permanent viaţa în pericol, dar îi împiedică şi dezvoltarea normală. A fost operat la începutul lunii octombrie, dar acum trebuie să revină periodic la control, în Bucureşti. Iar pentru asta e nevoie de bani. Nu mulţi, câteva sute de lei, de fiecare dată, dar oricum prea mulţi pentru veniturile modestei lui familii.
UPDATE: 25 septembrie 2018
Malformația congenitală de care suferă micuțul Nicolas, din comuna băcăuană Glăvănești, trebuie monitorizată la intervale de timp bine stabilite de specialiști, însă mama copilașului nu-și permite, din cauza lipsei banilor, să-și ducă puștiul la medic pentru a fi supus unor controale de specialitate. În tot acest timp, inima lui Nicolas, care a dat deja semnele unui preinfarct, poate ceda în orice moment.
O mie de lei este suma de care mama lui Nicolas are nevoie urgent pentru a-și putea duce copilul la București, la Clinica de Cardiologie a Spitalului Monza, acolo unde băiețelul ei a fost deja operat pe cord și ținut ulterior sub strictă observație.
Afla mai multe detalii despre cazul lui Nicolas!
De ar fi să judecăm după anumite criterii, familia Sărbu ar putea fi considerată o familie extraordinar de bogată. Au cinci copii, patru băieţi şi o fetiţă, dar născuţi nu oricum, ci mai întâi gemenii, Mihai şi Karina, în octombrie 2009, apoi tripleţii, Nicolas, David şi Cristian, veniţi pe lume în august 2013. Dar, din păacte, bogăţia nu se poate măsura doar în funcţie de numărul copiilor, ci şi după sănătatea lor, apoi, vrem, nu vrem, după posibilităţile materiale de a-ţi ajuta copilul atunci când el se află sub zodia unei boli, a unei duferinţe. Iar în privinţa aceasta, destinul a vrut ca Nicolas să fie diagnosticat cu defect septal atrial. Mai simplu spus, o găurică în inimă, una ce-i pune însă în pericol viaţa, clipă de clipă.
„Se învineţea în jurul ochişorilor, al gurii şi la unghii. Îi curgea des sânge din nas şi obosea şi dacă bea apă. Apoi, din cauza asta, nici dezvoltarea lui, în general, nu a putut fi normală, rămânând în urma frăţiorilor lui. El încă nu spune „mama” sau „tata”, doar gângureşte în legea lui şi nu poate merge singurel pe picioare”, spune mama copilaşului, cea care se luptă ca o adevărată leoaică pentru viaţa lui, în contextul în care situaţia familială e destul de complicată, ca să spunem aşa. Nu are la îndemână decât o alocaţie ce abia depăşeşte 400 de lei lunar. Pentru toţi cei cinci copii, la un loc. Şi asta pentru că nu poate accesa alte tipuri de ajutoare sociale din cauza unor probleme birocratice. A găsit însă puterea de a rezolva problema operaţiei lui Nicolas, aceasta având loc la începutul lunii octombrie la Spitalul Monza din Bucureşti. Dar operaţia a fost doar un prim pas dintr-un proces mult mai lung şi la fel de costisitor: drumuri la Bucureşti, controale, analize. Iar pentru toate acestea este nevoie de bani, fireşte. Ba data viitoare medicii au chemat-o împreună cu toti tripleţii – frăţiorii din aceeasi naştere ai lui Nicolas – pentru a fi şi ei supuşi unor investigaţii mai amănunţite chiar dacă. aparent, ceilalţi doi par a fi sănătoşi.
Aşa că va fi nevoie de căteva sute de lei – 600, mai precis – dacă nu punem la socoteală şi nevoile fireşti de cheltuială pentru o mamă cu cinci copii mici, măcar şi pentru un drum lung şi obositor până în Bucureşti. dar femeia nu se plânge, nu disperă. Ştie doar că trebuie să lupte pentru viaţa copilului ei. Şi mai ştie că solidaritatea, compasiunea şi generozitatea umană chiar există. Altfel nu ar fi putut nici să-l opereze pe Nicolas. Iar de data aceasta putem să-i demonstrăm noi, împreună, că „Da!”, ele mai există pe lume!